Drukwerk bestellen? Lees hier onze 3 tips voor het beste resultaat

No Comments

Binnenkort voor het eerst drukwerk bestellen? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een drukkerij die hoogwaardige kwaliteit levert. Maar hoe weet je zeker dat je een betrouwbare drukkerij hebt gevonden, en waar moet je op letten als je je bestanden aan gaat leveren? In dit artikel helpen we je met 3 belangrijke tips op weg om drukwerk van topkwaliteit te bestellen.

Drukwerk bestellen van goede kwaliteit

Let als eerste op dat je voor een drukkerij kiest die drukwerk van hoogwaardige kwaliteit levert. Bij sommige drukwerk specialisten kun je vragen naar voorbeelden (ook wel samples of monsters genoemd). Hiermee kun je de kwaliteit van het drukwerk beoordelen nog voordat je een bestelling plaatst. Ook kun je kijken naar drukwerk dat eerder door een drukkerij geleverd is. Vaak werken drukkerijen namelijk voor grote merken. Kijk dus niet alleen naar de reviews die online geplaatst zijn, maar ook naar cases en het portfolio van een drukkerij.

Daar komt bij dat een goede drukkerij je maar al te graag wil voorzien van hulp en advies. Weet je bijvoorbeeld niet welke afwerking het beste bij jouw wensen past, wil je extra laten controleren of je bestanden drukklaar zijn of heb je een op maat gemaakte oplossing nodig? Dan kun je het beste je drukwerk bestellen bij een partij die vrijblijvend advies geeft en enthousiast met je meedenkt.

Drukwerk bestellen: denk na over papiersoort en afwerking

Over technische keuzes gesproken: die zijn er veel als je drukwerk wilt bestellen. Zo kom je vrijwel direct voor de keuze te staan omtrent papiersoort en afwerking. Dit is ook meteen een erg belangrijke keuze, want het uiterlijk, de bruikbaarheid en de stevigheid van je uiteindelijke drukwerk zijn hiervan afhankelijk. Denk aan opties als papierdikte en papiersoort, maar ook of je glans of mat laminaat als afwerking wil. Soms kun je ook kiezen voor extra details, zoals het stansen, rillen of perforeren van je drukwerk. Denk dus eerst goed na over het doel van je drukwerk en zoek daar de perfect passende opties bij, en ga daarna pas drukwerk bestellen.

Heb je je ontwerp gecheckt voordat je drukwerk gaat bestellen?

Wellicht lijkt het ontwerpen van drukwerk eenvoudig, maar drukwerk bestellen kan enkel en alleen als je bestanden correct drukklaar zijn gemaakt. Er zijn niet voor niets veel technische regels waar designers van drukwerk zich aan houden: de kleinste afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijke prints er heel anders uit gaan zien. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je marges kloppen, om witte randen of afgekapte teksten te voorkomen. Ook dient het kleurprofiel correct te zijn ingesteld. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de mooie, diepe blauwe kleur die je op je beeldscherm ziet in het echt ineens paars blijkt te zijn. Zonde!

Omdat drukkerijen ieder hun eigen apparaten en werkwijzen hebben kan het voorkomen dat je je bestand nét even anders op moet maken. Maar hoe weet je dan zeker dat je bestand helemaal drukklaar is? Daar hebben drukkerijen vaak een trucje voor: een drukklaar bestand! In dit bestand hoef je enkel en alleen je eigen ontwerp te zetten, waarna alles direct goed staat. Wil je drukwerk bestellen, maar toch even zeker weten dat je bestanden helemaal kloppen? Dan kun je altijd even contact opnemen met de drukkerij. Zij kunnen je ideeën vaak ook direct vertalen naar een juist ontwerp waarvan zij zeker weten dat het qua drukken goed komt.

Meer blogs

No Comments

Leave a Comment