Zoekmachine optimalisatie (SEO), hoe en tips?

3 Comments

Door Zoekmachine optimalisatie (SEO) te optimaliseren kom je hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines Google, Bing en Yahoo. Door het optimaliseren kom je hoger in de organische resultaten, wat ook wel
gratis advertenties in Google wordt genoemd. Door hoger te komen in Google krijg je meer gratis bezoekers. Op de afbeelding hiernaast ziet u twee verschillende vlakken. Het rode vlak zijn de advertenties in Google, ook wel SEA genoemd. Voor de URL staat een groen vakje met “Adv”. Hiervoor betaal je per click. Daaronder staan de organische resultaten, ook wel de gratis advertentie, “SEO” genoemd. Deze blog gaat over het groene gedeelte. Na het lezen weet je de basis om hoger te komen in het organische gedeelte, de tips en wat je niet moet doen.

zoekmachine optimalisatie SEO

Zoekmachine optimalisatie (SEO), op welke zoekmachine richten we ons?

Als we kijken naar het marktaandeel van de zoekmachines, zijn er 3 zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben. Dit zijn Google, Bing en Yahoo. In 2016 werd het als volgt verdeeld:

Nederland

Desktop

Smartphone

Tablet

Google

91,03%

98,41%

97,73%

Bing

6,59%

0,28%

0,80%

Yahoo!

1,53%

1,06%

0,98%

Hierboven is duidelijk te zien dat Google het grootste marktaandeel heeft. Daarom richten wij ons in dit artikel voornamelijk op de zoekmachine optimalisatie (SEO) van Google.

Waaruit bestaat zoekwoorden optimalisatie (SEO)?

 

Er zijn meer dan 200 verschillende factoren die Google gebruikt om uw positie te bepalen in Google. We kunnen zoekwoorden optimalisatie (SEO) verdelen in 3 categorieën, namelijk:

 • Techniek optimalisatie
 • Content optimalisatie
 • Linkbuilding  (Hier gaan we niet te ver op in, via deze link kom je bij een uitleg over linkbuilding)

Voordat je dit gaat doen gaan we eerst kijken naar de zoekwoorden waarop je je kunt gaan richten. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een zoekwoordenanalyse.

Zoekwoordenanalyse

Voordat je zoekwoorden optimalisatie (SEO) gaat doen, voer je eerst een zoekwoordenanalyse uit. Via deze zoekwoordenanalyse weet je waar het meest op gezocht wordt binnen jouw branche, welke zoekwoorden de meeste concurrentie hebben, wat leidt tot een rapportage waarin verwachtingen worden beschreven van de meeste conversie

Wij pakken een zoekwoordenanalyse als volgt aan:

 • Allereerste gaan wij een brainstormsessie houden met de zoekwoorden die in direct verband staan met het product of de dienst. Dit doen wij samen met de klant;
 • Deze lijst breiden wij uit met alle productnamen, productcodes en merknamen;
 • Zoek de synoniemen van de woorden die je hierboven gevonden hebt en voeg deze toe;
 • Kijk naar de concurrenten, welke zoekwoorden gebruiken zij?

Vervolgens voegen wij deze zoekwoorden bij elkaar tot een Excel bestand. Nadat wij alle zoekwoorden beschreven hebben die wij denken te gaan gebruiken, gaan we gebruik maken van een zoekwoordentool.

Zoekwoordenanalyse tools

Moz:

Een betaalde versie die wordt gebruikt is “MOZ“. Deze tool is vrij prijzig om te gebruiken.  De basis van deze tool werkt als volgt:

Je voert het zoekwoord dat je wil onderzoeken in via bovenstaande link. Vervolgens krijg je het volgende:

MOZ tool zoekwoordenanalyse

 

Volume:

Bij volume kun je zien hoeveel keer per maand op een zoekwoord wordt gezocht. Dit is tussen de 11500 en 30300 per maand.

Difficulty

Het gele vakje “Difficulty” geeft aan hoe moeilijk het is om hoger te kunnen scoren dan de concurrenten op de eerste pagina. Hoe hoger deze score, hoe moeilijker het is.

Opportunity:

Het paarse balkje gaat over click-trough-rate (CTR). Dit houdt in hoe groot de kans is dat bezoekers klikken op uw advertentie.

Potential:

De groene balk geeft aan wat de gemiddelde score is over alle analyses.

Uiteindelijk voer je alle zoekwoorden, die je hebt staan in Excel, in dit programma in.

Google Adwords

Een gratis versie die aangeboden wordt door Google is “Google Adwords“. De basis van deze tool werkt als volgt:

Net zoals bij “MOZ” voer je het zoekwoord in dat voortkomt uit de brainstormsessie.  Er zijn verschillende functies mogelijk binnen Google Adwords. Een voorbeeld hiervan is dat je een zoekwoord kunt onderzoeken op land of op plaats.

Zoekwoordenanalyse Google Adwords

 

Hieruit komt een schatting voort over de verwachte gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten, die verdeelt zijn over grote schalen. Daarnaast staat de concurrentie aangegeven. Hoe hoger de concurrentie, hoe moeilijker het is om goed te scoren op dit zoekwoord. Hierboven is bijvoorbeeld te zien dat je makkelijker beter scoort op “SEO”, dan op bijvoorbeeld “zoekmachine optimalisatie” of “seo bureau”.

Een ander voordeel hiervan is dat je kunt zien wat gerelateerde woorden zijn die passen bij het onderwerp. Hierdoor kun je misschien concluderen dat je je beter op een andere zoekwoord (synoniem) kunt richten dan dat je eerst in gedachten had.

Soort zoekwoord, wat zou de conversie zijn?

Uiteindelijk ga je de zoekwoorden beoordelen. Via welke zoekwoorden krijg ik de meeste verkopen/handelingen?

Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen algemene en diepe zoekwoorden.

Algemene zoekwoorden:

Algemene zoekwoorden zijn zoekwoorden zoals “SEO”. Dit is een zoekwoord waar veel op gezocht wordt, maar waarbij je niet precies weet wat de bezoeker wilt. Op deze zoekwoorden zit de bezoeker vaak in een onderzoekende fase, waardoor de kans op conversie kleiner is.

Diepe zoekwoorden:

Diepe zoekwoorden zijn zoekwoorden waarbij de bezoeker specifiek op zoek is naar iets waar meestal minder zoekvolume op zit. Als je bijvoorbeeld hierboven kijkt is een voorbeeld van een diep zoekwoord “SEO bureau”. Dit betekent dat de bezoeker waarschijnlijk specifiek op zoek is naar een bureau dat SEO doet. Hierdoor is de kans groter dat een bezoeker daadwerkelijk klant wordt van het SEO Bureau.

Techniek optimalisatie & content optimalisatie

Met technische optimalisatie wordt de opmaak en de structuur van de webpagina bedoeld, zodat deze optimaal geïndexeerd kan worden door de zoekmachines.

Technische optimalisatie alleen is niet voldoende om goed te scoren in bijvoorbeeld Google, maar het zorgt wel voor een betere plaats.

Onder technische optimalisatie vallen:

Paginanaam / Title tag

Het zoekwoord waarop je gevonden wil worden op de desbetreffende pagina moet terug komen in de Title tag. Dit is ook wel de paginanaam. In de afbeelding hieronder ziet u dat het zoekwoord waarop gericht wordt op die pagina “zoekmachine optimalisatie” is. Hoe verder vooraan het zoekwoord staat, hoe meer waarde Google geeft aan het woord.

Title tag zoekmachine optimalisatie

Meta description

Meta description is een belangrijk onderdeel van zoekwoorden optimalisatie (SEO). Dit is het stukje tekst dat je ziet als je een zoekwoord hebt ingetoetst in Google. Een voorbeeld staat hieronder. Net zoals in de Title tag, is het beste om het zoekwoord terug te laten komen voorin in de meta description. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat het zoekwoord beschermingsbewind is, waardoor het zoekwoord in de Title tag vooraan staat, maar ook in de meta description.

meta description tag

Hoofdkoppen op de website

Als je een pagina maakt is het belangrijk dat je je houdt aan de hoofdkoppen. (H1 t/m H6). Google kent meer waarde toe aan een H1 kop dan een H3. U moet het zien als een boek, de H1 is de hoofdstuknaam en de H2 + H6 zijn de tussenkoppen. Het is belangrijk dat je je zoekwoord terug laat komen in de H1 kop en in de H2. Hierbij is het belangrijk dat je per pagina maar maximaal 1 keer de H1 kop gebruikt. De H2 koppen ook niet al te vaak, want dan krijg je te maken met over-zoekwoordenoptimalisatie. Hiervoor kun je minpunten krijgen.

Afbeelding alt tekst en title tekst

Google kan zelf geen afbeeldingen zien. Daarom is het belangrijk dat je zelf een alt-tekst en een title tekst invoert, zodat jouw foto’s ook gevonden kunnen worden door “Google afbeeldingen”.

alt-tekst-title-tekst-afbeelding

 

Zorg ervoor dat je website indexeerbaar is

Zorg ervoor dat je website goed leesbaar is voor Google. Hierbij is het belangrijk dat je technieken als flash en java applets vermijdt. Gebruik geen afbeeldingen om teksten weer te geven. Alle niet tekstuele content is moeilijker te indexeren. Dit is mogelijk te bekijken via Google Webmaster Tools.
indexering-Google

 

Schone URL’s (permalinks)

Zorg ervoor dat de link achter de websitenaam (zie afbeelding hieronder), kort en duidelijk is. Zorg ervoor dat het zoekwoord dat je gebruikt hier weer terugkomt.

meta description tag

301 doorverwijzingen

Wanneer je gaat verhuizen naar een https of andere permalink van een pagina gaat veranderen, is het verstandig om gebruik te maken van een 301 doorverwijzing. Deze verwijzing zorgt ervoor dat bezoekers en roberts worden doorverwezen naar de juiste pagina. Deze kun je wijzigingen in je htacces file of door gebruik te maken van een plug-in (WordPress) genaamd “redirection“.

Sitemap

Het is fijn voor de zoekmachines om een sitemap toe te voegen aan je “Google Webmaster Tools” account. Hierdoor weet Google welke pagina’s hij moet lezen (crawlen). Zorg er voor dat Google deze sitemap regelmatig ontvangt. Dit is nog beter voor jouw zoekmachine optimalisatie (SEO).

Wat nu?

Hierboven staan de belangrijke factoren voor zoekmachine optimalisatie (SEO), maar het zijn ze nog lang niet allemaal. Zorg ervoor dat je alle bovenstaande eisen uitvoert voor je eigen website. Lukt dit niet of kost het te veel tijd? Dan kun je dit uitbesteden. Wij als online marketingbureau doen dit dagelijks waardoor wij professioneler, sneller zijn en meer kennis in huis hebben.

Heeft dit artikel jou geholpen, dan doe je ons er een groot plezier mee wanneer je hieronder even op de +1 knop wilt klikken.

Meer blogs

3 Comments
 1. Pingback: viagra

 2. Pingback: ivermectin where to buy for humans

 3. Pingback: 3arbitration

 4. Pingback: stromectol to buy

 5. Pingback: ivermectin 3mg tablets price

 6. Pingback: stromectol walgreens

 7. Pingback: ivermectin for humans cvs

 8. Pingback: tadalafil pills

 9. Pingback: ivermectin fda

 10. Pingback: ivermectin kaufen deutschland

 11. Pingback: purchase stromectol

 12. Pingback: over the counter ivermectin

 13. Pingback: ivermectin liquid

 14. Pingback: ivermectin buy canada

 15. Pingback: stromectol tablets buy online

 16. Pingback: luckyland login

 17. Pingback: ivermectin manufacturer

 18. Pingback: ivermectin for gapeworm

 19. Pingback: stromectol 0.1

 20. Pingback: the lancet ivermectin

 21. Pingback: stromectol tablets

 22. Pingback: cost of lasix medication

 23. Pingback: can i buy furosemide online

 24. Pingback: ivermectin 2ml

 25. Pingback: augmentin pill

 26. Pingback: flagyl drinking

 27. Pingback: cefdinir medscape

 28. Pingback: augmentin suspension

 29. Pingback: how to get ivermectin

 30. Pingback: erythromycin frequency

 31. Pingback: mexico ivermectin

 32. Pingback: how is ivermectin made

 33. Pingback: cialis prescription online canada

 34. Pingback: ivermectin pyrantel for dogs

 35. Pingback: tadalafil prescription

 36. Pingback: ivermectin powder

 37. Pingback: azithromycin liquid

 38. Pingback: cialis goodrx

 39. Pingback: sildenafil cvs

 40. Pingback: generic

 41. Pingback: biggest no deposit welcome bonus

 42. Pingback: ivermectina pastillas

 43. Pingback: ivermectin over counter uk

 44. Pingback: ivermectin nahdi

 45. Pingback: buy cialis online

 46. Pingback: play for real money online casino

 47. Pingback: viagra kopen bij kruidvat

 48. Pingback: cialis price walmart

 49. Pingback: does prednisone make you sleepy

 50. Pingback: ivermectin 0.08%

 51. Pingback: tadalafil powder bulk

 52. Pingback: cialis without prescription

 53. Pingback: buy tadalafil

 54. Pingback: molnupiravir vs paxlovid

 55. Pingback: order cialis no prescription

 56. Pingback: buy prednisone online cheap

 57. Pingback: what is prednisone 20mg tab

 58. Pingback: cialis dapoxetine

 59. Pingback: cialis online prescription usa

 60. Pingback: order cialis from india online

 61. Pingback: what is cialis

 62. Pingback: sildenafil citrate

 63. Pingback: purchase sildenafil tablets

 64. Pingback: ivermectin over the counter uk

 65. Pingback: cost for generic cialis

 66. Pingback: cialis dose

 67. Pingback: cialis online canada paypal

 68. Pingback: real sildenafil pills online

 69. Pingback: cialis canada fast shipping

 70. Pingback: cost for generic cialis

 71. Pingback: generic ivermectin

 72. Pingback: generic viagra without rx canada

 73. Pingback: tadalafil mylan

 74. Pingback: ivermectin 5 mg

 75. Pingback: buy viagra cheap online no prescription

 76. Pingback: stromectol 0.5 mg

 77. Pingback: order tadalafil

 78. Pingback: generic cialis professional

 79. Pingback: order prednisone 40mg pill

 80. Pingback: stromectol price

 81. Pingback: how much does ivermectin cost

 82. Pingback: how much does ivermectin cost

 83. Pingback: ivermectin generic

 84. Pingback: Anoniem

 85. Pingback: tadalafil high blood pressure

 86. Pingback: latisse generic

 87. Pingback: Anoniem

 88. Pingback: baricitinib generic

 89. Pingback: chloroquine cost uk

 90. Pingback: lumigan

 91. Pingback: buying clomid online

 92. Pingback: stromectol uk

 93. Pingback: how much icariin equals viagra

 94. Pingback: cialis 20mg sell

 95. Pingback: cialis 5mg generic

 96. Pingback: cost of viagra at walmart

 97. Pingback: click the next web site

 98. Pingback: does viagra raise blood pressure

 99. Pingback: viagra memes

 100. Pingback: can i buy viagra over the counter australia

 101. Pingback: tadalafil generic online

 102. Pingback: buy stromectol pills

 103. Pingback: viagra substitute over counter

 104. Pingback: buy dapoxetine

 105. Pingback: stromectol for sale canada

 106. Pingback: plaquenil blindness

 107. Pingback: neurontin prices

 108. Pingback: azithromycin 250

 109. Pingback: ventolin 4mg uk

 110. Pingback: purchase stromectol

 111. Pingback: 200mg modafinil

 112. Pingback: plaquenil for sale online

 113. Pingback: priligy for sale

 114. Pingback: prednisone 172

 115. Pingback: plaquenil price

 116. Pingback: neurontin drug

 117. Pingback: furosemide otc

 118. Pingback: amoxicillin 500mg

 119. Pingback: canada government approved online pharmacies

 120. Pingback: viagra pills prescription

 121. Pingback: cost viagra per pill

 122. Pingback: ivermectin at amazon

 123. Pingback: ivermectin at amazon

 124. Pingback: starting dose of cialis

 125. Pingback: dapoxetine sildenafil tablets thrilpil

 126. Pingback: liquid ivermectin for poultry

 127. Pingback: ivermectin oral dosage for rosacea

 128. Pingback: ivermecta clav antibiotic

 129. Pingback: zithromax price

 130. Pingback: ivermectin for rabbit ear mites

 131. Pingback: ivermectin stock market

 132. Pingback: ivermectin scabies dose

 133. Pingback: ventolin hfa ingredients

 134. Pingback: ivermectin shampoo

 135. Pingback: can i buy ivermectin over the counter

 136. Pingback: stromectol ivermectin dose

 137. Pingback: stromectol over the counter

 138. Pingback: what does ivermectin kill

 139. Pingback: generic tadalafil mexico

 140. Pingback: stromectol clav

 141. Pingback: cheap prednisone 20mg

 142. Pingback: amoxicillin for bladder infection

 143. Pingback: ivermectin 12 mg per 5 cc

 144. Pingback: duloxetine and alieve

 145. Pingback: 1

 146. Pingback: deltasone for wounds

 147. Pingback: can you get hydroxychloroquine over the counter

 148. Pingback: lexapro hot flashes

 149. Pingback: what is lipitor taken for

 150. Pingback: what are the most common side effects of hydrochlorothiazide?

 151. Pingback: duloxetine comments from people taking this

 152. Pingback: side affects of escitalopram

 153. Pingback: lyrica medication cost

 154. Pingback: what is sertraline for

 155. Pingback: quetiapine fumarate price

 156. Pingback: omeprazole vs esomeprazole

 157. Pingback: atorvastatin 20 mg tablet picture

 158. Pingback: ivermectin for skin infection

 159. Pingback: priligy rx coupons

 160. Pingback: canadian pharmacy naples fl

 161. Pingback: viagra generic over the counter

 162. Pingback: taking too much ivermectil effects

 163. Pingback: regcialist.com

 164. Pingback: pharmacy technician continuing education free online

 165. Pingback: buying viagra online without prescription

 166. Pingback: pharmacy technician online certification course

 167. Pingback: cialis samples for physicians

 168. Pingback: buying online viagra

 169. Pingback: is trump taking hydroxychloroquine

 170. Pingback: hydroxychloroquine covid france

 171. Pingback: hydroxychloroquine ontario

 172. Pingback: hydroxychloroquine prices

 173. Pingback: prescription drug cost

 174. Pingback: what is better cialis or viagra

 175. Pingback: fry's food store pharmacy hours

 176. Pingback: hcg canadian pharmacy

 177. Pingback: generic cialis 7days

 178. Pingback: can i buy ativan over the counter

 179. Pingback: cialis without perscription canada pharmacy

 180. Pingback: cialis 60 mg pills

 181. Pingback: order cialis 20mg

 182. Pingback: free ads for dating

 183. Pingback: buy online cheap

 184. Pingback: walgreens generic viagra

 185. Pingback: without presciption in usa

 186. Pingback: everest cash advance huntington park

 187. Pingback: tinder jak działa

 188. Pingback: buy tretinoin cream australia

 189. Pingback: fast cash advance draper

 190. Pingback: generic canadian

 191. Pingback: order original cialis online

 192. Pingback: buy cialis tadalafil uk

 193. Pingback: plaquenil 300 mg

 194. Pingback: paxil weight

 195. Pingback: metformin kidney failure

 196. Pingback: neurontin schedule

 197. Pingback: propecia 1mg cost

 198. Pingback: writing a thesis paragraph

 199. Pingback: dissertation format

 200. Pingback: thesis writing assistance

 201. Pingback: synthroid images

 202. Pingback: ingredients in diflucan

 203. Pingback: priligy tablets cost

 204. Pingback: clomid or femara

 205. Pingback: prednisolone information

 206. Pingback: doxycycline herpes

 207. Pingback: where can i buy ventolin over the counter

 208. Pingback: stromectol ivermectin

 209. Pingback: zithromax online uk

 210. Pingback: buy generic furosemide

 211. Pingback: amoxicillin 100 mg tablets

 212. Pingback: business ethics essay uk

 213. Pingback: help to write an essay

 214. Pingback: my essay writer online

 215. Pingback: how to write a proposal for a research paper

 216. Pingback: nursing essay writing service

 217. Pingback: viagra india

 218. Pingback: viagra

 219. Pingback: cialis generics

 220. Pingback: cialis overdose symptoms

 221. Pingback: what is the side effects of azithromycin

 222. Pingback: wanneer is viagra uitgevonden

 223. Pingback: how to take levitra 10 mg

 224. Pingback: cutkxvrf

Leave a Comment