7 Dingen die u nog niet wist van Google’s Disavow Tool

No Comments

Bent u volledig geobsedeerd door Google’s disavow tool? Wilt u er alles van weten en er zoveel mogelijk voordeel uit halen? Deze tool is een mysterie voor velen sinds het in oktober 2012 werd aangekondigd. Daarnaast zijn er verschillende misvattingen over het gebruik van de tools.

7 Disavow tool feiten

Hier zijn 7 feiten over de disavow tool die u misschien nog niet wist:

 • Afgewezen links in Webmaster Tools
 • Er is een limiet voor uw Disavow bestand
 • Webspam team leest geen opmerkingen
 • Geen nofollow links in uw disavow bestand
 • Afwijzingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
 • 301 Redirect kan uw afwijzing omzeilen
 • Disavow data wordt niet tegen u gebruikt

afwijzigen in Google Webmaster Tools1. Afgewezen links in Webmaster Tools

Als u links afwijst dan zullen deze nog steeds te zien zijn in Google’s Webmaster Tool. Het komt vaak voor dat webmasters in de war zijn en zich afvragen waar de disavow tool bij hun niet werkt. “Ik heb honderden links afgewezen, maar ik kan ze nog steeds zien in mijn Webmaster Tools!”.

Nofollow tag

Als een link afgewezen wordt, dan zal de link de volgende keer als het door Google gecrawld wordt een onzichtbare nofollow tag krijgen. Dit is verder ook niet te zien. En omdat nofollow links te zien zijn in WMT, zijn uw afgewezen links dat ook.

Google’s John Mueller

In deze onderstaande zegt Google’s John Mueller: “Disavowed links stay in Webmaster Tools” en in deze hangout zegt hij: “When you disavow links we will still show them as inbound links in Webmaster Tools.”

2. Er is een limiet voor uw Disavow bestand

Het disavow bestand kan volgens Google’s Aaseesh Marina maximaal 2 mb groot zijn. Dit klinkt misschien niet veel, maar het is waarschijnlijk ruim voldoende voor uw website.

1.000 Pagina’s

2 Mb tekst is eigenlijk hetzelfde als 1.000 pagina’s vol tekst. Zelfs de grootste disavow bestanden komen daar niet eens bij in de buurt.

3. Webspam team leest geen opmerkingen

Het Webspam team van Google leest de opmerkingen in uw disavow bestand niet. De officiële aankondiging voor de disavow tool is een beetje verwarrend als het aankomt op opmerkingen. Ze geven het volgende voorbeeld:

Informatie voor uzelf

Hierdoor lijkt het alsof u voor iedere link die u wilt afwijzen een reden moet geven, maar de opmerkingen in het disavow bestand zijn bedoeld voor uzelf. Ze moeten u helpen om het bestand te begrijpen als u het in de toekomst gaat aanpassen.

Disavow bestand begrijpen

Hier is opnieuw een quote van Mueller in een hangout:

“The disavow file is something that is processed completely automatically. If you put a lot of text in those comments in the disavow file, then nobody will be looking at them. Those comments are essentially for you, to help you understand the file a little bit better and those comments are not used by the webspam team.”

Verschillende soorten links

U kunt opmerkingen gebruiken om verschillende soorten links in het disavow bestand te categoriseren. Hier zijn een aantal voorbeelden van opmerkingen die u in uw bestand zou kunnen gebruiken:

 • # Toegevoegd op 1 maart 2014: Op deze domeinen hebben we geprobeerd de links te verwijderen, maar dat is niet gelukt.
 • # Toegevoegd op 1 maart 2014: Deze websites hebben we niet bezocht om te beoordelen, omdat we een malware waarschuwing gaven.
 1. Geen nofollow links in uw disavow bestand plaatsen

U hoeft geen nofollow links in uw disavow bestand te plaatsen. Een nofollow link heeft geen PageRank en het beïnvloedt uw rankings in Google niet. Hier is meer informatie over wat Googlezegt over het plaatsen van nofollow links in uw disavow bestand:

“You don’t need to include any nofollow links…because essentially what happens with links that you submit as a disavow, when we recrawl them we treat them similarly to other nofollowed links, including a nofollow link there wouldn’t be necessary.”

5. Afwijzingen kunnen ongedaan gemaakt worden.

Links die u afgewezen heeft kunt u weer laten meetellen voor uw rankings. Als u per ongeluk een link heeft toegevoegd aan uw disavow bestand of u heeft u bedacht over een bepaalde link, dan kunt u de link verwijderen uit het bestand en het dan opnieuw uploaden.

Link juice geven

De volgende keer dat Google de pagina waar de link op staat weer bezoekt, dan zullen ze het niet meer zien als een afgewezen link en zal de link weer link juice geven aan uw website.

Weer meetellen

Als u een link die u eerder had afgewezen weer laat meetellen en het was een link die Google als onnatuurlijk zag, dan zal dat uw website geen goed doen. Het kan uw website zelfs schaden.

Tweede penalty

Een website kan zelfs een tweede keer een penalty krijgen als eerder afgewezen links weer meegeteld worden, omdat de website dan een groot aantal nieuwe slechte links kan krijgen. Als u een tweede keer een penalty krijgt dan moet u nog meer uw best doen om de penalty weg te krijgen.

Wanneer weer meetellen

Wanneer zou u sommige links wel weer mee willen laten tellen? Stel, u heeft een domein in zijn geheel afgewezen, maar heeft sinds kort een natuurlijke link gekregen.

Onnatuurlijke links penalty

Stel, u had een onnatuurlijke links penalty en een groot deel van uw onnatuurlijke links waren exact match anchor tekst link in een widget die op een groot aantal websites is geplaatst. Wellicht dat een hoge kwaliteit website uw widget heeft gebruikt en u heeft het domein afgewezen.

Hoge kwaliteit website

Nu die hoge kwaliteit website uw website heeft genoemd en naar u gelinkt heeft, wilt u die link mee laten tellen. Maar doordat u het hele domein heeft afgewezen zal die natuurlijke link niet meetellen.

Juiste aanpak

Wat u in dit soort situaties moet doen, is het domein: voorbeeld.nl verwijderen uit uw disavow bestand en de URL waar de widget op staat toevoegen (ik ga er vanuit dat u niet in staat bent geweest om de link uit de widget te krijgen). Als u dit doet zorg er dan voor dat u iedere URL toevoegt waar de widget op staat:

 • nl/widget_pagina.html
 • nl/categorie/widget/
 • nl/archive?pagina2.html

Specifieke links afwijzen

De volgende keer dat Google de website weer bezoekt dan zullen ze alleen de URLs afwijzen die in uw disavow bestand staan. Links op andere pagina’s van het domein zullen weer meegeteld worden.

Links laten meetellen

Hier is nog een quote van Mueller waarin hij vertelt over het weer laten meetellen van bepaalde links:

“Links are essentially only disavowed as long as they are in the disavow file. So, if you remove them after some point, then essentially when we recrawl and reprocess those URLs … then we will treat those as normal links again. If you remove them, then essentially you are returning them to their normal state. If they were problematic links in the past then they would be problematic links again.”

6. 301 Redirect kan uw afwijzing omzeilen

Stel, u heeft slechte links die wijzen naar website A en u wijst die links af. Later plaatst u een 301 redirect naar website B. Een redirect geeft bijna 100% van de totale linkkracht door. Het geeft echter ook onnatuurlijk signalen door.

PageRank stroom stoppen

U zou denken dat het afwijzen van de links van website A, de links nofollow zou maken en de PageRank stroom naar website B zou stoppen, maar Mueller zei:

 “Generally speaking, I’d use the same disavow file on both of the domains if you are redirecting from one domain to the other one so it’s [the link] kind of taken out from both sides.”

Alleen de originele bron afwijzen

Dit is een dubieus punt. Het lijkt mij dat een u met een redirect veilig bent als u alleen de originele bron heeft afgewezen. In het voorbeeld dat Mueller gaf, had de webmaster meerdere redirects en canonicals en was de situatie iets ingewikkelder.

Links twee keer afwijzen

Wanneer u pagina’s van de ene website laat redirecten naar een andere website en de originele website heeft slechte links, dan lijkt het verstandig om die slechte links ook in het disavow bestand van de tweede website te plaatsen.

7. Disavow data wordt niet tegen u gebruikt

Google zegt dat de data van de disavow tool wordt niet gebruikt tegen de website die wordt afgewezen. Niet iedereen is overtuigd hiervan. Er zijn veel mensen die denken dat Google de data uit de disavow tool verzamelen en het gebruiken als spam reporting tool.

Rapporteren als spam

Zo kan het voorkomen dat wanneer webmasters gevraagd wordt of ze een link willen verwijderen, dat ze reageren met “Ik heb uw link verwijderd. Voeg me a.u.b. niet toe aan uw disavow bestand!”. De website eigenaren zijn duidelijk bezorgt dat als iemand hun link afwijst, hun website dan als spam gerapporteerd wordt.

Mueller over disavow data

Dit is wat Mueller heeft gezegd hierover:

“When it comes to the disavow links tool, at the moment we are not using that data in any way against the sites that are being disavowed because there are just so many reasons why a link might be disavowed. 

It might be that it’s a perfectly fine site but for some reason the ads on that site are passing PageRank and maybe the webmaster is not aware of that and that’s not something that we would say, “Oh, this is a spammy site”, because some of these ads are passing PageRank. Or maybe they have comments on a blog or on articles that they publish and people have been spamming those comments. 

Just because those links are in someone’s disavow file, it doesn’t mean that the content on that site is necessarily bad.”

At the moment

Wat opmerkelijk is aan wat Mueller heeft gezegd is dat ze de disavow data “at the moment” niet tegen websites gebruiken. Het is dus mogelijk dat Google data verzamelt die moeten helpen om hun algoritme in de toekomst te verbeteren, zodra ze een manier hebben gevonden om alleen spammy websites te raken.

Spam report

Op dit moment is het afwijzen van een link niet hetzelfde als het sturen van een spam report.

Disavow data

In deze video wordt een discussie gevoerd over de disavow data en ook hier zegt Mueller:

It’s not that we are using this [the disavow tool] as a spam report form. So, when you get a message saying, ‘You should remove this link to my website or else I’ll put you on my disavow file’, that’s not a threat for your website. It’s not a problem to have your website on a disavow file.

Samenvatting

Er is een reden waarom Google tegen webmaster zegt dat de disavow tool een geavanceerde tool is en met voorzichtigheid gebruikt moet worden. Als het niet goed gebruikt wordt, dan kan het uw website schaden.

Link naar de disavow tool

Google is vaag tegen webmasters over hoe ze deze tools precies moeten gebruiken. In een hangout werd aan Mueller eens gevraagd waarom er geen directe link is van de Webmasters Tools naar de disavow tool is. Mueller zei dat Google niet wil dat webmasters de tool gebruiken als ze niet weten wat ze aan het doen zijn.

Linkbuilding Specialist

Het afwijzen van de juiste links is lastig, daarom is het beter om zo min mogelijk slechte links te krijgen. Dit kunt u doen door de Linkbuilding Specialist in te huren. Door onze handmatige linkbuilding krijgt u alleen relevante links. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer blogs

No Comments

Meest recente berichten

Leave a Comment