Hoe belangrijk is het robots.txt bestand voor de vindbaarheid van jouw website?

No Comments

Zoekmachineoptimalisatie

Bij zoekmachine optimalisatie komen er een aantal grote facetten aan bod. Denk hierbij niet alleen aan linkbuilding en overige SEO optimalisatie, maar ook aan de technische optimalisatie van een website. Vaak zien we dat ondernemers de zoekmachine optimalisatie uitbesteden aan professionals. Slim, want zoekmachine optimalisatie is een vak apart en het vraagt veel tijd om de essentie onder de knie te krijgen. Tijd die je als ondernemer niet kunt missen. Daarom ben je vaak goedkoper uit als je de online marketing overlaat aan een team van vakmensen. Toch is het niet geheel onbelangrijk om meer over dit onderwerp te weten te komen. Je wilt immers weten waar je over praat. Wist jij bijvoorbeeld al meer over het belang van het robots.txt bestand voor de vindbaarheid van jouw website? Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de technische optimalisatie van de website, maar wordt dikwijls over het hoofd gezien. Lees alles over het robots.txt bestand in dit artikel!

Robots.txt bestand: wat is dat precies?

Het robots.txt bestand… voor veel ondernemers klinkt het bijna als sciencefiction. Wat moet je je hierbij voorstellen? Dit bestand geeft cruciale informatie aan de zoekmachine door. Door middel van codes kan de zoekmachine precies lezen hoe deze met de website om moet gaan. Als het robots.txt bestand slecht leesbaar is of fouten bevat, zal dit ten koste gaan van de vindbaarheid van de website.

Zoekmachine

Het robots.txt bestand speelt een grote rol in het crawl proces van iedere zoekmachine. Als een website geopend gelanceerd wordt, zullen vanaf dat moment alle zoekmachines de website onderzoeken. Hierbij geven ze een score op basis van o.a. vindbaarheid, kwaliteit en content. Tijdens het crawlen zal de zoekmachine eerst bij het robots.txt bestandje uitkomen. Als deze niet aanwezig is, bekijkt hij de gehele website. Hierbij zullen ook inlogpagina’s en andere onnodige pagina’s meegenomen worden in het proces. Hierdoor zal de crawler de website uiteindelijk een lagere score geven.

Instructies robots.txt bestand

Er zin algemene instructies te vinden voor het opstellen van een robots.txt bestand. Deze instructies zijn echter complex en soms zelfs tegenstrijdig. Hierdoor kan het voor een ‘leek’ moeilijk zijn om er wijs uit te worden. Het aanmaken van een robots.txt bestand is niet moeilijk. Dit vraagt niet om hogere wiskunde. Op de richtlijnen letten is echter een heel ander verhaal.

Wil je het robots.txt bestand echt zelf aanmaken? Dan moet je een FTP programma of HTML Editor gebruiken om het bestandje compleet te maken. Nadat het tekstbestandje is aangemaakt, kan je deze uploaden naar de root van de website. Zodra zoekmachines de website bezoeken, zullen zij eerst in aanraking komen met het robots.txt bestand. Hou wel in je achterhoofd dat dit om enige kennis en ervaring vraagt. Schort het je aan die kennis? Vraag dan om advies aan de vakmensen van SmartRanking uit Groningen of besteed dit werkje geheel uit. Zo weet je zeker dat de technische optimalisatie on-point is en hoef jij je enkel bezig te houden met het bedrijf zelf. Wel zo gemakkelijk!

Meer blogs

No Comments

Meest recente berichten

Leave a Comment